Interview met Frank Smet (Kerstdorp)

Frank Smet stelt dit jaar zijn kerstdorp tentoon in onze Heemkring. Nu het volledige dorp er staat kon hij voor ons even tijd vrijmaken voor een kort interview.

Dag Frank, wanneer ben je voor het eerst begonnen met de bouw van een miniatuur kerstdorp?

30 jaar geleden ben ik begonnen met 1 stuk te kopen. Wij zagen dat stuk staan in de winkel en vonden dat zeer mooi en hebben het ook meteen gekocht. Het jaar daarop hebben we weer 2 huisjes bijgekocht en we zijn nooit gestopt met kopen (lacht). “Ik heb zelfs vandaag weer enkele huisjes bijgekocht”, glundert Frank.  Het enige probleem is de plaats om al het materiaal te stockeren.

Hoelang heb je gewerkt aan het kerstdorp dat je hier hebt neergezet ?

Om dit volledige kerstdorp van 16m2  neer te zetten in de Heemkring hebben ik en mijn vrouw Maria 10 dagen van 10u tot 16u liggen bouwen om dit volledig af te krijgen. Mijn vrouw Maria is ook al een half jaar papier aan het knippen om papier-maché te maken (lacht)

Ik kan me voorstellen dat er ook tegenslagen zijn geweest, is dat zo ?

Ja, zeer zeker. Op een bepaald moment was er een adapter stuk van de lantaarnpalen die u hier ziet staan. Op zo’n moment voel ik me echt slecht, ik durf zelfs te zeggen rot. Je kan alles terug afbreken om de elektriciteitskabels te vervangen en vervolgens alles terug op zijn plaats zetten. Op die moment geraak je ook even in paniek dat het hele dorp niet op tijd af zal geraken.

Als je zelf het mooiste stuk in het volledige dorp moet aanduiden wat zou dat dan zijn ? 

Ik vind alles mooi, maar het grote gedeelte ben ik al jaren gewoon van bij mij thuis. Het kleine dorp dat je rechts kan zien vind ik echt prachtig. Het is echt een klein minidorp. En zie je die ijsberen daar ? Schoon hé. En de straten die door het dorp lopen, ook prachtig hé , die heeft Maria allemaal zelf gemaakt. Dit geeft een extra touch vind ik persoonlijk.

Is er nog iets waar je bang voor bent ? 

Ja, we zitten hier met 1 groot probleem. Door de vele verlichting kan het erg warm worden in het dorp. Daardoor zou de sneeuw kunnen smelten (lacht).

Wanneer is het te bezichtigen ? 

Morgen, op de eerste zondag van december (4/12).

Tijdens de kerstmarkt op 10 & 11 december, wij voorzien dan ook een jeneverbar.

en de tweede zondag van januari (8/01) .

Geef een reactie